Färgsättning i hemmet

Att färgsätta sitt hem rätt är en stor del av den totala inredningen. Har man mörka och dämpande färger spelar det inte speciellt stor roll hur fina möbler man har. Allt måste matcha och det är något man bör tänka på redan från början. Däremot finns det många vägar att färgsätta.

Fondväggar

Fondväggar har varit inne länge och skapar ett extra fokus på en av väggarna i rummet. Med fondvägg menas att en vägg har en annan färg eller en annan tapet än resterande väggar. Färgerna och mönstren ska matcha men inte vara för lika. Tanken är att fondväggen verkligen ska skära av mot de andra färgerna.

Tapet eller färg

Att tapetsera eller måla är den ständiga frågan. Kostnadsmässigt så vinner tapeten oftast men självklart beror det på vad man väljer för prisklass. Målar man är det i stort enfärgat som gäller. Det kan fungera mycket bra i hall och trapp och väljer man en ljus färg ger det en känsla av att rummet blir större. Däremot är vitt inte lämpligaste färgen i hallen – i alla fall inte om man har småbarn.

I vardagsrum och rum som man är i mycket brukar det vara tapet som dominerar. Överlag ger de en känsla av mer liv och med tapeterna kan man även matcha i både form och färg. Målar man är det enbart färgen som matchas.

Utsidan

Inredningen är viktig för att man ska trivas inomhus men man ska inte glömma utsidan. Har man träfasad kommer den behöva målas om återkommande med ett par års mellanrum. Hur lång tid det dröjer mellan de olika målningarna handlar främst om hur mycket fasaden får utstå av hård vind och regn samt kvalitén på färgen. Men oavsett bör man tänka på att utsidan är första steget på känslan för huset.

Det är detta man ser när man kommer hem från jobbet och som välkomnar en hem.  Färgmässigt bör man inte titta för mycket på modetrender. Färgen ska sitta upp mot 10 år och det är knappast lika lätt att måla om fasaden som att byta tapeter. Av den anledningen rekommenderas färger som är relativt neutrala och inte sticker ut för mycket.

This entry was posted in Tips.