Ta kontroll över dofterna

Då du är på den här sidan och läser antar jag att du redan tänker på hur ditt hem ser ut. Du har säkert spenderat timmar på att välja klinkers till badrummet eller exakt vilken färg det skulle vara på fondväggen. Du kanske till och med har lagt en massa tid på att varsamt planera belysningen, inte bara för att det ska bli ljust nog utan för att det ska se bra ut.

ljusNågot som det inte är lika säkert att du har tänkt på är doft, hur ditt hem luktar. Visst, du har säkert någon spray på toaletten som används när du vill dölja dina brott men har du tänkt på hur du kan styra doften i hela ditt hus? Vilken doft som du mår bäst bäst av i sovrummet där du ska få din nattsömn? Vilken doft du skall ha i garderoben för att hålla tvätten fräsch längre?

Som du märker är det betydligt mer att tänka på än vad man kan tro från början. För att ta kontroll över doften i sitt hus krävs det precis som vid alla andra inredningsval viss kunskap. Om vi börjar på toaletten så finns det ett antal alternativ. I Sydeuropa är det vanligast att använda doftpinnar, torra pinnar som sätts i en flaska som innehåller doften man vill sprida. De suger då upp vätskan och sprider sedan doften under ett antal månader. I Sverige kan vi lyxa till det lite extra och använda doftljus, något man undviker i södra Europa på grund av den högre brandrisken i det mycket torrare klimatet.

Doftljus blir i sig själv en inredningsdetalj som berör det två punkterna vi pratade om innan, utseende och belysningsdesign. Kolla till exempel in doftljusbutiken.se för att få en uppfattning om hur extremt många varianter det faktiskt finns. Du kan hitta något som passar precis ditt hem och samtidigt sprider just den doften du vill.

När du väl har valt hur du vill att dina rum eller ditt hus skall dofta och du kanske till och med har beställt doftljus, doftkuvert och rökelse så finns det en sak kvar. För redan innan vi satte igång med doftdesignen spred vi dofter i våra hem, genom städkemikalier. Nu när du väl har doftanpassat ditt hem får du börja hålla koll efter tvålar och rengöringsmedel som passar in i den nya doftbilden. Om du kan, försök hitta rengöringsmedel med naturliga dofter.