Börja odla och bli hälsosam

sätter en plantaAllt fler vill börja äta ekologiskt men hur vet man egentligen att maten man konsumerar faktiskt kommer från en hållbar miljö? Börja odla själv är det självklara svaret, då har du total kontroll över hur dina grönsaker produceras. 

Hur man väljer att rent praktiskt odla grönsakerna beror självklart på vad man har för resurser. Även om man bara har en altan så går det faktiskt att odla en del av det man äter, förutsättningarna är dock inte dem samma. Vi går nerifrån och upp, från odling i krukor till odlingsbänkar och trädgårdsland.

Så gott som alla saker du kan odla i ett trädgårdsland kan du odla på balkongen, växter med stora rotsystem som potatis kräver bara lite större krukor. Små växter och örter klarar sig med 15 centimeters djup, de större behöver mer än det dubbla. Än en gång måste du välja efter hur mycket utrymme du har och vad du vill ha för slutresultat. Att odla i kruka för även med sig lite unika svårigheter, först och främst så torkar jorden i krukor ut mycket snabbare än i ett vanligt trädgårdsland. För växternas bästa mående och överlevnad bör man med andra ord hålla bra koll på om det behöver vattnas. Då det är mindre jord tar även näringen i den slut snabbare, efter en knapp månad så bör man ungefär en gång i veckan börja gödsla på ett sätt eller ett annat. Här gäller det självklart för dig att välja ett bra och ekologiskt gödsel, något som du känner att du med gott samvete kan använda.

Odlingsbänkar och pallkragar har många fördelar jämfört med trädgårdslandet men kräver lite mer material och kostar med det även lite extra. Främsta fördelen är kanske arbetsytan, genom att höja upp den (om än bara lite) så blir det betydligt behagligare att jobba med sina växter. Då man dessutom separerar hela lådan från marken med markduk så förhindrar man även ogräs att ta sig igenom och växa upp. Kortfattat får man helt enkelt mer kontroll över växtmiljön. Pallkragar, krukor och andra odlingstillbehör kan du hitta på www.gardenhome.se.

För att då hålla din odling ekologisk och hållbar behöver du se till att du är försiktig med val av huvudsakligen två saker. För det första valet av gödsel, naturligt kogödsel är ett säkert kort men det finns andra alternativ. Andra delen är bekämpning av skadedjur, detta kan vara svårt att göra något åt men att ha en odlig som är öppen för världens påverkan kan också vara en del av charmen.