Säkra hem

Att känna sig trygg och säker i sitt hem är något som är oerhört viktigt. I ett hem finns det som bekant en rad olika saker som tyvärr kan inträffa som till exempel att det börjar brinna eller att bostaden blir utsatt för inbrott. För den som bor i hus är riskerna för detta oftast större, framför allt vad gäller inbrott.

BrandvarnareI Sverige omkommer årligen 70 människor i bostadsbränder och minst 500 skadas. Under en dag brinner det i 16 hem runt om i landet. Genom att se till att sitt hem har ett gott brandskydd kan man skydda både sig själv, sin familj och sitt hem.

Något som egentligen borde finnas i alla hem är någon form av brandvarnare. Dessa bör också vara placerade på ett sådant sätt att de gör största möjliga nytta ifall olyckan skulle vara framme. Generellt kan man säga att det finns två olika typer av brandvarnare, optiska och joniska. Optiska varnare anses vara bäst när det gäller rykande och glödande bränder medan joniska anses bättre när det kommer till snabba och uppflammande bränder.

Vill man vara på den säkra sidan bör man införskaffa ett system med båda dessa typer av varnare och som ofta även innehåller koldioxidvarnare och temperaturvarnare. Sådana här system finns att hitta för mellan 500 och 1000 kronor.

En annan sak som kan vara all idé att införskaffa är någon typ av brandsläckare. I en bostad är ofta någon form av pulversläckare att rekommendera. Ett annat bra brandsäkerhetstips är att införskaffa så kallad släckspray till köket, vilket gör att det är möjligt att släcka mindre bränder i just köket och på så sätt förhindra att branden sprids. Brandfiltar är en annan sak som kan vara bra att ha ifall branden skulle vara framme.

I Sverige sker mer än 50 inbrott varje dag. Av den anledningen är det oerhört viktigt att inbrottsskydda sitt hem på bästa sätt, framför allt om man bor i hus, som är där de flesta bostadsinbrotten sker.

Det kanske allra viktigaste när det gäller inbrottsskydd är att se till så att tjuven inte kan ta sig in i huset. Detta gör man enklast genom att ha bra lås på både dörrar och fönster samt genom att installera ett bra larm.

Ett annat bra säkerhetstips är att installera larm i bostaden. Även om inte vaktbolaget kommer på momangen så kommer det i alla fall att börja låta ganska mycket och då kanske förhoppningsvis någon granne eller annan person som är i närheten uppmärksammar det hela och på så sätt kan inbrottsförsöket avvärjas.

Ett annat sätt att skydda sig mot inbrott eller i alla fall göra det lättare att upptäcka är via kameraövervakning. En stor klisterlapp där det tydligt står kameraövervakning kan även det fungera bra i avskräckande syfte.