Måla om fasaden

När du skall måla ditt hus yttre är det en del saker du bör överväga innan du sätter igång arbetet. Den första sak att ta ställning till är om du överhuvudtaget skall ta dig an arbetet själv. Hur svårt och hur tidskrävande är det egentligen att måla fasaderna på ditt hus? Vilka förberedelser krävs och hur påverkar förutsättningarna arbetet? Hur mycket färg kommer det att gå åt och hur mycket kommer det att kosta?

MålareDet mest naturliga att ta ställning till i första läget är att välja kulör och grundfärg. Vilken färg du väljer styr både om du ska måla om huset i samma kulör eller om du ska byta kulör helt på huset och det är det som också kommer att styra vad totalkostnaden av arbetet kommer att bli. När du väljer färg är det bra att alltid provmåla på en stor yta, exempelvis en spånskiva och ställa mot husväggen, gå mins 20 meter bort och kolla. Det är på håll som du ser hur färgen kommer att se ut. Om du inte vill göra en helomvändning så försök att hitta en färg som är snarlik den gamla färgen som huset var målad i. Färger och färgtyper varierar i priser så var helt på det klara med vilken färg som är rätt för just dina fasader. Försök helst att hitta en bra kampanj hos någon färgbutik, annars rinner priserna iväg rätt fort. När du vet de exakta dimensionerna på ytorna du vill måla kan du räkna ut mer exakt vad allt kommer att kosta.

Det andra du måste ta ställning till är om du ska måla huset själv eller anlita en målare att göra jobbet. Att måla om ett helt hus tar tid och kräver god kunskap för att det ska hålla många år framöver. Känner du dig osäker är det ett säkert kort att hitta en bra målare och anlita för jobbet. Ett tips om du bor i närheten av Varberg är att anlita Måleri Väst, ett företag god kunskap om vad som krävs för att måla hus som blir utsatt för kraftiga vindarna och saltvatten.

Arbetet att måla om fasader till ditt hus är föremål för skattereduktion och det så kallade ROT-avdraget (Rengöring, Ombyggnad, Tillbyggnad). Det betyder att om du kan anlitar en målare om du känner att du inte har tid och möjlighet att genomföra arbetet på egen hand. Du får så mycket som 50% tillbaka på totalbeloppet vilket kan vara mycket prisvärt om du hittar en målare med rimliga priser. En målare tar mellan 400-500 kr i timmen.

This entry was posted in Tips.