Modern stil

Att inreda i modern stil betyder att man låter rummen få en känsla av den tid man lever i. Att låta allt från tapeter och golv till inredning och möbler kännas nytt och i framkant på det inredningsmode som är gällande i Sverige. Till skillnad mot mode på kläder förändras inte inredningsmodet lika snabbt. Den som inreder i dagens moderna stil kommer därför att ha ett hus som upplevs modernt under många år.

Vad är det då som karakteriserar dagens moderna inredning? Det finns vissa saker som är specifika rummen och en del som är generella.

Köket:

När det gäller köket ska det upplevas stilrent med raka och tydliga linjer. På ett sätt en motsats mot de lantliga kök man kan träffa på i äldre hus där inredningen är snirklig, kurvig och full med små detaljer. I det moderna köket är det istället rakt, tydligt och funktionellt. Färgmässigt gäller det att hålla sig till få antal färger. Svart/Vitt fungerar mycket bra men även träfärgat. Däremot är de starkare färgerna inte inne i samma utsträckning som förr.

I detta stilrena kök bör det även finnas smådetaljer som bryter av. Detaljer som fångar betraktarens öga. En fruktskål vars färger på frukten lyser upp eller varför inte färska kryddor i en kruka. Båda dessa detaljer har flera funktioner. Frukt och grönt sammankopplas med en nyttig känsla samtidigt som det är lätt att laga god mat om man har tillgång till färska kryddor. Inredningsmässigt är de en färgklick samtidigt som de förmedlar en hemmatrevlig miljö.

Barnrummet

Ett barnrum ska andras lek och bus. Men det kan det göra oavsett om man inreder modernt eller på annat sätt. I likhet med köket är det stilrena linjer och utan allt för mycket detaljer. Det kan låta paradoxalt att inte ha många leksaker framme men det handlar snarare om att skapa möjligheterna att städa undan dem mellan de olika lekpassen. Det blir finare i rummet och barnen uppskattar även ordning och reda även om de i början inte är så duktiga på att leva upp till det.

Även om barn gillar färger så bör man tänka till en gång extra. För många färger skapar bara oreda och hellre då några färgklickar som lyser upp än mängder av klickar som liknar ett färgkaos.