Compact living

tomt rum

Att bo på en kompakt yta, eller compact living som det även kallas, gör det viktigt att inreda smart för att utnyttja den yta som finns på bästa möjliga sätt.

Det viktigaste att tänka på enligt inredaren Lulu Carter är att alltid inreda efter sin personliga smak och inte efter vad som är trendigt just för stunden.

Vikten av smart inredning

Man bör alltid inreda med saker som man verkligen behöver och sådant som man älskar om man bor trång. Försök därför att skala borta alla saker som är onödiga och som du kan leva utan; det tar bara upp utrymme som kan användas till viktigare saker. Bor man trångt så är ett tips att rensa i röran. Tänk efter innan du inreder, spara bara det som du använder och som du verkligen tycker om. När du har bestämt vad din inredning ska bestå av så börjar arbetet med att planera smarta förvaringsmöjligheter. I ett kompakt boende är ett bra förvaringsutrymme av en mycket stor vikt. Detta dels då man måste kunna lägga undan och gömma de saker som man inte vill ska ligga framme. Sen får inte själva förvaringen ta allt för mycket plats från den sparsamma ytan. Ett tips är att använda sig av sängskåp som är en diskret och mycket platssparande lösning. Det är en perfekt metod för att få mer plats till annat och kan även vara en snygg detalj i inredningen. Snygga och bra sängskåp går att hitta på sidor såsom Perfect Match Interior.

Ljust och fint

Ett annat tips på hur man kan få boendet att verka större är att måla väggarna i ljusa färger. Med rätt belysning och ljusa färger ökar känslan av rymd och boendet känns mer luftigt. Är golvytan liten – tänk på att du kan bygga på höjden. Många möbler tar mycket plats utan att vara särskilt behändiga. Ett tips är att använda sig av höga bokhyllor och montera väggskåp som öppnar upp golvytor och som tillåter mycket förvaring.

Använd höjderna

Bor man i en äldre lägenhet har man turen att ha väldigt högt till tak. Men även i normala, moderna lägenheter kan man utnyttja takhöjden till sin fördel. Du kan skaffa hopfällbara köksstolar som du hänger på väggen när de inte används. Sätt hyllplan högt upp och skaffa en bra sittpall som du kan stå på för att nå. Eller möjligen en hopfällbar, mindre stege som du kan gömma bakom en gardin eller fåtölj. Uppe på hyllorna kan man förvara saker man behöver men inte använder så ofta, samt får en plats för böcker, filmer, spel och andra mediaprylar som lätt tar plats.