Hippt med miljötänk

Miljötänk är i mer inne än någonsin. Från att mestadels ha handlat om vilka matvaror vi handlar och vilken bil vi kör så har miljöfrågorna börjat kretsa mer kring hem och bostad. Hur gör man sitt hem mer miljövänligt? Hur ska man renovera och vilka lösningar är värda att satsa på?

Ett steg i rätt riktning är att skaffa en egen brunn i anslutning till din fastighet. Precis som Villaägarna säger så är det viktigt att du anlitar en seriös brunnsborrare, och att du även testar vattnet för att säkerställa att det är drickbart.

När det kommer till inredning så finns det flera tips att ha i åtanke. Ska du måla om? Satsa på miljömärkt färg. Letar du efter en ny filt till soffan, nya lakan till sängen eller ett par handdukar till badrummet? Se då till att de är gjorda av miljömärkt bomull.

Ett annat hett tips är även att överväga att köpa begagnade möbler i så stor utsträckning som möjligt. Fina bokhyllor, soffor, utemöbler och lampor i bra skick går att hitta till vrakpriser på auktioner och loppmarknader – det kan bli ett kul projekt att renovera ett objekt som sett sina bättre dagar.

När det kommer till fönster så kan det vara värt att lägga en slant på att byta till så kallade energifönster. Dessa fönster är gjorda för att släppa ut så lite värme som möjligt under sommaren, och minskar även kylbehovet under sommaren, vilket resulterar i mindre energianvändning. Tillverkningen av dessa PVC-fönster påverkar dessutom miljön väldigt lite.

Sist men inte minst kommer belysningen – då är det LED-lampor som kan vara värt att överväga. Dessa energisnåla och miljövänliga lampor är bättre än de vanliga lågenergilamporna, bland annat för att de inte innehåller kvicksilver samt för att de håller nästan dubbelt så länge, närmare 25 000 timmar.