När du ska byta bostad

En av de jobbigaste sakerna när man ska flytta är att man måste flyttstäda. Vilka enkla knep kan man ta till för att göra städningen enklare?

Beställa hemstädning

Inte det billigaste alternativet men helt klart det effektivaste. Du får en skriftlig garanti på ett bra utfört jobb och behöver därmed inte ta smällen om hyresvärden eller de nyinflyttade skulle klaga på städningen. Medan de städar ut hela din bostad kan du koppla av på annat håll eller koncentrera dig på att flytta det sista till den nya bostaden. Det enda du behöver göra är att släppa in dem när de kommer och sedan återkomma när de är klar så du kan besiktiga städningen.

Städfirman tar ofta med sig sina egna städprodukter men vill du att de ska använda specifika produkter, exempelvis miljövänliga, kan du behöva förse dem med dina egna.

Om du gör det själv

Har du inte tillgång till ett städbolag eller vill inte kasta pengarna på sådant, får du ta itu med städningen själv.

Fråga runt bland vänner och bekanta, det kanske är någon vanlig själ som går med på att hjälpa till i några timmar. Tänk på att det tar många timmar att göra en sådan noggrann städning som flyttstädning innebär, åsidosätt mer än bara en eftermiddag. Det kan ta upptill hela helgen beroende på hur stort du bor.

För att vara säker på att du går igenom hela bostaden kan du låna en checklista från en städfirma: de lägger oftast upp sina listor på deras hemsidor så man kan se vad de städar och inte. Även hyresvärden eller mäklarfirmor kan ha städlistor där de punkterar upp vad du borde rengöra.